Blogi1

2021. aasta – Täiesti crazy roller coaster

Aeg on ette võtta 2021. aasta – Oeh.. milline roller coaster see on olnud ikka. Kohati uskumatu, et siiamaani elus olen ja samas mõelda, kui palju ma selle aastaga ikkagi saavutanud. Olen tõesti tänulik peaaegu kõigele, mis minuga sellel aastal juhtus. Tänulik oma abikaasale, vanematele ja sõpradele, kes on igal minu sammul mulle toeks olnud. 

Vaatasin kiirelt oma eelmise aasta telefoniga tehtud pildid üle (see on see laiskus, kui neid vahepeal ei kustuta või arvutisse ümber ei tõsta). Neid vaadates tuli meelde, et käisime kohe mitu korda taliujumas :O . Covidi tõttu toimusid suuremas osas treeningutest väljas (just vaatasin videot, kus poisid sügava lume sees sumpavad). Lugematul hulgal matkasid, sportlike tegevusi, sõpradega mõnusat ajaveetmist, võistluseid, spordilaagreid, igasugu ekstreemsuseid, reise, pulmas käimist ja muid positiivsed ning negatiivseid emotsioone.

Võtame siis selle teguderohke aasta kokku:

Aasta esimene pool oli minu jaoks täielikult enesearengule pühendatud. Muutsin oma mõtlemist, suhtumist ja rutiine. Tundsin, et muutusin palju efektiivsemaks seda tehes. Ma ei teagi kust, aga mul oli komme vahepeal teistest rääkida. Arusaamatu, kas nii põgenes minu alateadvus minu enda probleemide eest? Tundub küll. Märkasin mõttetuid või negatiivse alatooniga harjumusi ja analüüsisin neid. Täpselt see nö. märkamine on minu ellu väga palju juurde andnud. Sellele järgnes analüüs ja nii jõudsingi teadmisele, et on asju, mida ma saan muuta ja mida ei saa muuta. Tõesti pole mõtet kulutada energiat asjadele/olukordadele, mida meil ei ole võimalik muuta. Kuulasin, kuidas inimesed vinguvad ilma ja poliitiliste otsuste üle. Olen kindel, et tegin seda ise ka vanasti, aga nüüd mõtlen, et miks oma aega sellele kulutada. Kui mulle ikka Eesti ilm üldse ei sobi, siis oleks aeg kolima hakata ning parema ilmaga riik välja valida. Kui mulle ei meeldi poliitilised otsused, siis oleks aeg poliitikaga tegelema hakata ja ise muutusi teha (lisaks saab tööajal ju taksot sõita ja see raha investeerida 😉 ). Kui ma selleks valmis ei ole, siis on mõttetu jonnida, vinguda ja kõike ette heita. On olemas päris probleemid ja pseudoprobleemid. Päris probleem on see, kui keegi hakkab surema. Kõik ülejäänud on pseudoprobleemid. Kui sulle ikkagi oma töö ei meeldi, siis tasub ennast harima hakata ja töökoht ära vahetada. Meil on ikkagi tööjõupuudus, mitte tööpuudus. Tegutse!

Okei. Sain ennast nüüd natuke välja elada 😀 😀

NB! Kui soovid kohe investeerimise juurde jõuda, siis keri alla!

Natuke 2021. aasta eesmärkidest:

Väike sissejuhatus:

“Üks päev ärkasin ülesse. Ma ei olnud kodus ja see keha, milles ma olin, ei olnud nagu minu enda oma. Tundub natuke ulme, kuid mäletan, et mul oli selline tunne 30min enne, kui aju korralikult tööle hakkas. Siis hakkas sähvatama tükk-tükki haaval, millises olukorras ma nüüd olen ja see on tõesti minu keha. Liigutada ei suuda, rääkida ei saa, pea käib imelikult ringi. Selline oli minu esimene päev minu nn. uues elus.” (LOE TÄPSEMALT SIIT).

Seoses sissejuhatava looga panen alustuseks siia listi ühe jooksvalt lisatud eesmärgi, mille püstitasin endale alles aasta teises pooles. 

  • Uuesti kõndima õppimine/hakkamine – Kui pea vähegi rohkem mõelda jõudis,  võtsin otsuse vastu, et olgu mis on, liikuma hakkan ikka (ja veel kiirel sammul). Mõtlesin neile kõigile edulugudele, kus lootust elamiseks/liikumiseks/täisväärtuslikuks eluks põhimõtteliselt ei ole, aga visa tööga on võimalik kõiki arste üllatada ja liikuma saada. Kohe kui pääsesin intensiivravi osakonnast, hakkasin ärkama kella 5-6 aeg hommikul ja hakkasin tööle. Taustaks käisid erinevad podcastid ja Äripäeva raadio.

    Kui oled ainult telekast näinud sellist olukorda, et inimene ise ei suuda püsti tõusta, siis tundub see nagu uskumatu. Ei saa nii olla. No tegelikult saab ikka küll. Nagu tõstad jalga, aga see lihtsalt ei liigu. Neuroloogia osakonnas sain kokku oma PERHi füsioga, kellega peale paari trenni proovisime püsti tõusta. Oeh.. 10 sekundit püsti ja pea käib ringi, jõud raugeb ning järgmised 10min oled täiesti jõuetu.

    Olen tänulik kõigile oma toetajatele ja perele, et nüüd kaks kuud tagasi suutsin juba esimesed jooksusammud teha. Aitäh! Teie toetus on mind jalule aidanud ja jooksma sundinud. Tagasilööke muidugi tuleb, aga kui sa ise ennast ei aita, siis ega keegi sinu eest seda tööd ära ei tee. Kui mindset on paigas, siis on kõik võimalik.

20210423_2042186
Minult on palju küsitud, et kas ma nüüd julgen ATV-ga sõita. Pilt on tehtud küll enne õnnetust, kuid midagi kartes ei lahenda see probleemi. Ootan huviga, kuidas esimest korda ATV rooli istun.
  • Säästame minimaalselt kuus (400+500) oma palgast – Täidetud. Täiesti uskumatu, et nii palju raha on üle jäänud. Iga kuu ei õnnestunud päris 900 eurot kõrvale panna, aga mõnel kuul rohkem ja mõnel kuul jällegi natuke vähem, et kõik oleks tasakaalus.
  • Vähemalt 2 treeningut nädalas – Sai tehtud. Olin suhteliselt aktiivne ja hoidsin ennast heas toonuses. Eesmärki seades panin paika, et puhkuse ajal on okei, kui paar treeningut vahele jääb.
  • Investeerimiskorteri soetamine – Kahjuks jäi see eesmärk täitmata. Kohati olid aktsiaturu tootlused lihtsalt liiga head, et suur osa oma portfellist korteri ostmiseks kõrvale panna ja samas jooksid korterite hinnad ka eest ära. See eesmärk ei jää nüüd minu Eduplaneerijasse ootele, vaid on 5 aasta eesmärkide hulgas. Hetkel spetsialiseerun teiste investeerimisinstrumentidega toimetamisele.
  • Koera ärevuse vähendamine teiste koertega – Minu koer oli varasemalt väga ärev kohtudes teiste koertega. Tegime sellega väga palju tööd ja enne augustit oli olukord väga hea. Siis tuli õnnetus ja koer pidi minema meie vanemate kätte hoiule, kuna me ei olnud võimelised temaga paar kuud jalutama. Kahjuks oleme ärevusega suhteliselt alguses tagasi, sest liikumine on meil piiratud ja enda ravimisele läheb niivõrd palju aega, et väga tihti teda tööpäevadel koolitada ei jõua (kuulekuse trennis käime 1x nädalas).
  • Suunan mõtlemist positiivsemaks ja ei lase ennast teistel mõjutada – Selle eesmärgi sain täidetud. Terve eelmine aasta oli täielik enesearengu aasta. Tutvusin mediteerimisega, käisin talisuplemas, analüüsisin oma käitumist ja emotsioone, kuulasin erinevaid enesearengu podcaste ja lugesin palju raamatuid. Ma tõesti väärtustan seda, sest peale õnnetust olin ikka pikalt rivist väljas. Samas ärgates haiglavoodis, kui ei saanud end väga liigutada ega rääkida, suutsin ma jääda ikkagi positiivseks. Arvan, et vaimne areng just enne õnnetust aitas mind uuesti jalule. Olen lugenud nii palju edulugusid ja tekkis mõte, et miks mina ei võiks üks nendest inimestest olla, kes on peale väga rasket õnnetust tugevam kui varem. Täielikult täidetud eesmärk.  
  • 6. Treeneri tase – Kahjuks see täidetud ei saanud. Tegin endast kõik oleneva ja viisin läbi treeneritele ka koolituse. Peale koolitust olin positiivselt häälestatud ja sain tagasisideks, et eksami vastuvõtja ei oska veel hinnangut anda, kas sain eksamilt läbi. Nädala pärast sain e-maili teel info, et eksam (ehk koolitus teistele treeneritele) jäi läbimata. Mingit viidet, miks või mille tõttu, seal kirjas ei olnud. Kuna eesmärk oli paigas, siis ei saanud ju asja nii jätta ja helistasin eksamineerijale, millele järgnes kokku umbes 3 tundi suhtlust. Kahju oli sellest, et eksamineerija ei osanud ise ka mulle esialgu tagasisidet anda, et miks ma 6. taset ei saanud. Jutt, et sa pole veel valmis ja 6. kategooria treener peaks olema ka koondise treener (mida pole kuskil nõutes kirjas) jäi väga ümmarguseks. Lõpuks ütles, et komisjon otsustas. Minu esitlust filmiti ja selle põhjal võeti siis otsus vastu. Jällegi. Eesmärgid on täitmiseks ja alustasin komisjoni liikmete läbi helistamist. Esiteks selgus, et komisjon oli jäänud eriarvamusele ja teiseks ei vaadatud video läbi ning lähtuti ainult eksamineerija ja ühe teise komisjoniliikme (kes oli koolitusel kohal) sõnadest. Tõesti kahju oli, et sellel aastal eesmärk jäi täitmata. Mängisin mitmeid asju ümber, et suvel saaks oma kategooriat tõsta.

    Lõpuks leppisime kokku, et ta minust nagunii lahti ei saa ja varsti proovin uuesti ning tema lubas, et muudab asja läbipaistvamaks. Loodan, et ta seda ka tegi (varsti olen tal jälle ukse taga). Kahju, et ühes spordialaliidus selline jama toimub/toimus.

    Samas tunnen, et selline ülekohus sütitab minus ka positiivset viha, mis paneb liikumisele veel hoogu juurde. Eriti kui tundub, et suurimaks põhjuseks on minu vanus ja üks noormees ei sobi veel vanemtreeneriks. Igatahes proovin mingi aeg uuesti ja löön ukse siis jalaga lahti. Treenerina tunnen, et kui nõuan teistelt palju, siis panen endale veel suuremad nõudmised, et asjad tasakaalus oleksid. 
  • Treeningkava koostamine õpilastele – Vahepeal toimetasin treeningul liiga üldiselt ja 2021. aastal panin eesmärgiks täiendatud treeningkava väljatöötamise, mille alusel treeningud toimusid ja elemente õpetasin. Peab ütlema, et raske töö tasus ära ja õpilaste areng oli silmaga nähtav.
  • Osaleda 8 koolitusel (investeerimisalased) – Kasutasin võimalust ja vaba aega, et võimalikult palju teadmisi endasse talletada. Eesmärk sai täidetud.
  • Ärkan kell 6.00 talve/sügisel ja kell 5.00 kevadel/suvel – Eesmärgil oli juures tärn, et kui olen tõesti hommikul väga väsinud, siis võin 2x nädalas ka kauem magada. Eesmärk sai täidetud. Väga mõnus ja minule sobib vara ärkamine (kui sulle ei sobi, siis see on ka okei). Igal inimesel on oma produktiivne aeg ja minul on see hommikul. Töötasin välja oma hommikurutiini, mis koosneb: koeraga jalutamisest, lugemisest, võimlemisest ja lühikesest treeningust. Kohe hommikul saab nii palju asju tehtud, et ülejäänud päev on kohe mõnus olla. See tähendab muidugi ka kella 21-22 magama minekut. Minu jaoks oli peale kella 21.00 täielik garbage time, mis möödus telefonis surfates ja telekat vaadates. See tegevus ei viinud mind oma eesmärkidele lähemale ja selle olukorra märkamine suunas mind varem ärkama ja häid rutiine tekitama.
  • 8 raamatut lugeda – Eesmärk jäi napilt katki. Parandan ennast sellel aastal ja loen kindlasti rohkem. 
  • Investeerimisportfelli suurus 12K eur – Täidetud. Portfell sai koguni 22K suurune. Sellega olen tõeliselt rahul ja uueks aastaks juba uued eesmärgid pandud.
  • Spontaanne reis – Selle tegime ka ära ja ostsime päev varem reisi Türki. Olen alati seda meelt olnud, et enne ostan piletid ja alles siis vaatan, et kuidas tööasjad ära jaotan. Kui tundub, et kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab. Kui hakkan kohe asju ümber mängima, siis jäävad tavaliselt piletid ostmata.

Kokkuvõtteks võin öelda, et eesmärke ei olnud ma enne eelmist aastat väga tõsiselt kirja pannud. Lubadused jäid tavaliselt paberile vedelema ja meeles need kõik ei püsinud. Mingeid mudeleid ma ei kasutanud ja paar lubatust läksid lihtsalt kirja. Aga alustamine on juba pool võitu ja nüüd on eesmärkide paika panemine juba palju kergem ja mõõdetavam.

20210718_122609 (1)
20210719_085411 (1)
Aga nüüd 2022. aasta eesmärgid:
  • Vähemalt 8 raamatu läbilugemine – Wohoo. 1 on juba läbi ja teine poole peal. Alustasin harjumuste paika panekut. Iga hommik või õhtu minimaalselt 30min lugemist.
  • Leida endale sobiv sportlik tegevus – Nüüd, kus võistlussport on minu jaoks minevik (vähemalt tundub nii, aga kunagi ei tea), siis vajan uut treeningala, mida tehes närve puhata ja ennast heas füüsilises vormis hoida.
  • Osta korter – investeerimiseks või koduks – Oleme juba mõnda aega uue kodu otsingul. Samas ostuga ei kiirusta, sest nõudmised on sutsu liiga suured ja hinnad jooksevad sõna otseses mõttes eest ära. 
  • Investeerimisportfell ületab 40K – Tunnen, et investeerimine läheb minu jaoks aina lihtsamaks. Samas tean, et tõusval turul ei saa väga palju vigu ka teha 😀 . Harin ennast hooga edasi, et ka langeval turul edukas olla.
  • Viia läbi vähemalt 1 investeerimisalane koolitus – Jah. Selline mõte oli juba eelmine aasta ja esinema kutsuti mind ka mitmele üritusele. Sellel hetkel seadsin prioriteediks enda tervise. See eesmärk saab kindlasti täidetud. Iseasi, kas anonüümselt või tulen täitsa kapist välja ;). Head pakkumised pane mulle postkasti rahatreener@gmail.com
  • Lugeda igal tööpäeval vähemalt 30min.
  • Ettevõtte loomine – Täidetud. Panin eesmärgid paika enne uut aastat. Oleme ise selle üle väga uhked.
  • Ettevõttesse tulu loomine – See projekt käib juba täitsa hooga ja kui hästi läheb, siis paari kuu jooksul hakkab sinna tulu laekuma.
  • Erialane täiendamine – Tegelen sellega pidevalt. Internetis olevad koolitused ja muidugi Eesti enda koolitused. Pidev areng on kohustuslik. Iga päev olen parem kui eile.
  • Lisaraha teenimisvõimaluste uurimine – Lõpmatuseni ei saa ju säästa. Tuleb tulu ka juurde tekitada.
  • Palgatõusu küsimine – Tunnen, et lisan aina rohkem väärtust oma tööandjale. Sellega võiks kaasneda ka kõrgem palk.
  • Matkamine 2 päeva – Antud eesmärk on mul 100+ eesmärgi hulgas. Nüüd peab ainult jalgu treenima.
  • Vähemalt 2 reisi välismaale – Reisimist ma ei jäta. Palju on küsitud, kas kardad nüüd reisida või ei julge ATVga sõita. Ei. Absoluutselt ei ole nii. Kui ma ühe korra trepil kukun, siis ei saa ju treppe vältima hakata.
  • Teha 100 päeva challenge – Seda pean enda jaoks veel täpsustama.

Nagu Sulle lugedes tundus, siis eesmärke on palju. Aga nii mulle ka meeldib. Eriti, kui iga päev tunned, et oled eesmärgile jälle sammukese lähemal.

Võtame nüüd kokku ka eelmise aasta investeerimismaailmas:

Aasta oli vägev ja võib öelda, et ka edukas. Kindlasti aitas kaasa ka see, et juba aasta enne seda jälgisime oma igakuised kulusid-tulusid ja pidasime pere-eelarvet. Kindlasti oli suuremaid väljaminekuid ja üllatusi, kuid saime kulud kindlasti kontrolli alla. Ühel meist õnnestus ka 20% palka juurde saada ja mõlemal häid tulemustasusi juurde teenida. Arvestades, et olime mõlemad kaua haiguslehel (saad 70% palgast), siis võib säästu %-ga igati rahul olla. Sest väljaminekuid rohtudele, teenustele ja vahenditele tuli juurde. Samas kuna me liikuda ei saanud, siis ei saanud ka meelelahutuse peale väga palju raha kulutada.

Dividende sain 176.77€. Kõik Balti Börsil olevatest ettevõtetest. Lõviosa tuli Merkolt ja Ignitiselt. Hetkel veel aktiivselt dividendi aktsiaid juurde ei vaata. Plaan on Merko ja Ignitis tasakesi tootma jätta ja väike osa on ka Kaubamaja.

Nagu allolevalt pildilt näha, siis oli Tallinna Börsi tootlus väga kõrge.

Balti turu tootluse võrdlus (07.01.21-07.01.22). Allikas: https://www.nasdaqbaltic.com/statistics/et/charts

  • Balti aktsiad

Võtsin just LHV konto väljavõtte ette. Ikka väga aktiivne aasta on olnud. Balti turg on ikka väga hoogsalt tõusnud. Peab ütlema, et aasta jooksul mängisin mitu korda oma strateegiat ümber. Esiteks muidugi sellepärast, et sain pidevalt targemaks ja teiseks sellepärast, et turg on pidevas muutumises. Rapsimist oli väga kõvasti. Eriti aasta esimesel poolel. Teisel poolel said reeglid täpsemalt paika ja sellega hakkas portfell stabiilsemalt tootlust tootma. 

Aasta võtmesõnaks võib öelda IPODROOM. Osalesin mitmel IPO-l ja kuna väikeseid positsioone väga portfellis hoida ei taha, siis läksid need suhteliselt kiiresti ka müüki. Turule tuli ka rahvaaktsia – Enefit Green, mida märkisin peaaegu maksimaalses lubatud koguses. Öeldakse küll, et aktsiatesse ei ole mõtet armuda, aga plaanin aktsiat kaua oma portfellis hoida. Lisaks dividendi tootlusele, investeeritakse raha pidevalt uutesse projektidesse. Elektrihind aitab ka firma kasumlikkusele kaasa. 

Kogu minu portfellist on 62% aktsiad, mis on ilmselgelt liiga suur. Seoses sellega peaks selle kuu sees valmis saama minu IB konto. Hahah.. Nüüd ei teagi, kas see tähendab 400 dollarilist kulu või pigem odavat võimalust välismaa aktsiatesse investeerida 😀 . 

Portfelli väärtus 22 750.73€

  • III sammas – Eelmises postituses rääkisin täpsemalt (LOE SIIT), miks selle täis panin ja portfelli riski natuke maandasin. 
  • Change – Hetkel ei plaani sinna juurde investeerida. Kes teab, kas ka 2022 aastal. Likviidsus suhteliselt madal ja risk liiga kõrge.
  • Krüpto – Uskumatu aasta krüptos. Suurest kasvust minu portfell osa saanud ei ole. Vahepeal suutsin küll 2.5x portfelli kasvatada, kui siis tuli Elon Musk ja tõmbas juhtme seinast välja. Täitsa põnev on jälgida, kuidas üks päev on portfell +500 teine päev – 600. Alguses tundsin end küll ebamugavalt, kuid nüüd ei tunne küll mingit pinget kõikumisest (eks varem oli krüpto väga suur osa minu portfellist). Peale I kvartalit mängisin oma portfelli ümber ja jätsin sinna ainult coinid, millesse ise usun. Mingit pendeldamist enam teha ei tahtnud, sest see mõjus minu tootlusele halvasti. Nüüd uuel aastal plaanin olla ka krüpto maastikul palju aktiivsem, seda just LHV lahenduse kaudu. Kui tahad täpsemalt näha, mis krüptot on 2021. aastal mõjutanud, siis VAJUTA SIIA. 
  • Funderbeam – Plaanis hoida portaalil pidevalt silma peal. Väike likviidsus ja edulugude vähesus ei kiirusta sinna raha panema. Kuigi mitu ägedat IPOt toimus just eelmise aasta lõpus. Ostetakse siis, kui veri tänaval. Iduinvesteering peabki pika investeerimis horisondiga olema. Aga eks näeme. Hetkel on Funderbeam ise väga tugevalt negatiivse kriitikaga üle kallatud. 
  • Säästu protsent – Toon siin eraldi välja ka oma säästu protsendi milleks jäi 46.69%. Ise jäin väga rahule ja tunnen, et ruumi on veel küll. Meie puhul aitab säästu protsenti kõrgena hoida see, et hindame oma elus mälestusi. Meile meeldib väga reisida ja selleks, et võimalikult palju reisida oleme juba varem harjunud raha kokku hoidma. Ma tõesti ei tunne, et vajaksin kõige uuemat telefoni, suuremat korterit või 3L mootoriga ägedat autot. Kõik omal ajal. Kui hoian praegu raha kokku ja suudan selle edukalt investeerida, siis saan tulevikus ju endale palju rohkem lubada. Lisaks saan minna reisile, siis kui tuju tuleb. 2022. aasta toob endaga kaasa küll palju suuri kulutusi (varsti viin auto hammasrihma vahetusse ja juba 1K läinud), kuid loodan see aasta säästu protsendi saada kõrgema kui eelmine aasta (eriti äge oleks, kui saaks selle üle 50%).
  • Eraldi tootlust ei ole ma välja toonud, sest väga suur osa portfelli kasvust on minu enda sisse pandud raha. Kui korralikult hakkasin oma portfelli väärtust jälgima veebruraris (portfelli väärtus 5 681€), siis nüüd aasta lõpus oli see koguni 22 750€. See tundub minu jaoks täiesti ulme. Portfell on kasvanud tervelt 4x. Väga ootan, mis 2022. aastal minu jaoks varus on.

Aitäh Teile kõigile, kes olete minuga selle vägeva aasta koos veetnud! Aasta 2022 tuleb veel ägedam 😉

3 kommentaari

  • Mikk

    Kui otsid uud spordiala, siis soovitan orienteerumist. Ise olin mõned aastad tagasi seljaga hädas ning otsisin ala, kus saaksin värkses õhus liikuda, aga kiirused poleks väga suured. Orienteerumine sobib ideaalselt – metsas on alati mõnus, tempo valid ise, kui soovid, siis võistled, kui soovid, siis naudid niisama loodust. Läksin korra proovima ja armusin täiesti ära.

    • RahaTreener

      Aitäh soovituse eest Mikk!
      Mulle väga meeldib looduses liikuda ja orienteerumine sobiks ideaalselt. Lisaks saaks koera kaasa võtta 🙂 . Olen kunagi ka ühel orienteerumise võistlusel osalenud ülikooli raames. Peab ütlema, et siis töötasid jalad kiiremini, kui pea 😀 . Nüüd siis vastupidid. Lisaks plaanin tõsisemalt võtta rattasõitu. Ostsin aasta tagasi koerale ka rakmed, millega ta mind tõmmata saab ja see tuli tal päris hästi välja.
      Orienteerumas kohtume siis 😉
      Tervitades
      RahaTreener

Jätke vastus

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga